vrijdag 12 april 2013

Matilda, Roald Dahl


Matilda

Roald Dahl

Een klein, fijn meisje van net geen vijf met een bijzondere gave. Ik stel je graag Matilda voor. Toen ze een jaar en een paar maanden oud was, sprak ze al beter dan sommige volwassenen. Nu is ze vijf en heeft ze zichzelf leren lezen. Eerst stukken uit de krant die papa liet rondslingeren, daarna ook echte boeken uit de bibliotheek. Wanneer Matilda alle boeken voor beginnende lezertjes uit heeft, begint ze aan de grote lectuur. Schrijvers als Charles Dickens passeren de revue.

Haar ouders zijn minder onder de indruk. Haar vader is meer geïnteresseerd in het oplichten van mensen dan in zijn eigen dochter. Haar moeder is te druk bezig met de bingoclub en dan is er nog haar broer. Die wordt door de vader gestimuleerd om later mee in de zaak te stappen. Matilda krijgt weinig waardering. Haar vader reageert zijn frustratie dikwijls op haar af. Om haar leven toch wat dragelijk te maken bedenkt Matilda een plan om haar ouders te straffen. Haar vaders hoed kleeft ze vol met secondelijm. Een sprekende papegaai wordt in de schoorsteen verstopt en ze doet iedereen geloven dat het inbrekers zijn. Na een streek houden haar ouders zich even gedeinsd.

Wanneer Matilda eindelijk naar school mag, ontdekt haar juf al gauw dat dit meisje hoogbegaafd is. Er ontstaat een bijzondere vriendschap tussen haar en juf Engel. De juf is net zoals alle andere kinderen op school doodsbang voor het schoolhoofd, Agatha Bulstonck. Ze was ooit Olympisch kampioen kogelstoten en dat demonstreert ze geregeld met kinderen… Matilda ontdekt op school dat ze een bijzondere gave heeft en die gebruikt ze dan ook….

Als je ook wil weten wat Matilda kan, lees dan zeker dit boek. Het is op een vlotte manier geschreven. Laat je niet afschrikken door de dikte, het boek telt immers 208 pagina’s al gaan die vlot! Roald Dahl zal bij heel wat kinderen gekend zijn, de GVR zal misschien bij velen een belletje doen rinkelen. Ook dit verhaal zit vol grappige en soms absurde situaties die kinderen aanspreken. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Dus wil jij samen met Matilda mee op avontuur, lees dan zeker dit boek! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten