maandag 8 april 2013

Kriepie



Ik las het boek ‘Kriepie’ van Walter Baele. Het is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar.

Na het boek te hebben gelezen kan ik dit alleen maar bevestigen. Het boek is eenvoudig geschreven en er worden geen moeilijke woorden gebruikt. Het verhaal sluit heel dicht aan bij de fantasiewereld van de kinderen. Het gaat over twee werelden, de mensenwereld en de sprookjeswereld. Het is verboden om van de sprookjeswereld naar de mensenwereld te gaan. Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van een klein heksje, Tika Kriepie. Samen met haar broertje Kobe komt ze toch in de mensenwereld terecht. De mensen vinden deze kinderen heel raar, ze zien eruit alsof het carnaval is. Tika en Kobe vinden de mensenwereld ook heel vreemd. Ze willen het liefst van al gewoon weer naar huis.

Ik denk dat jonge kinderen zich zeker kunnen inleven in het verhaal en dat het hen zal aanzetten tot meer lezen. Het is duidelijk dat de schrijver van dit boek ervaring heeft met kinderen van die leeftijd. Hij weet precies wat hun interesses zijn. Ook de tekeningen van Claudia Verhelst zijn helemaal op niveau van de kinderen. Ze zijn kleurrijk en soms ook erg grappig. Ze zullen kinderen vanaf 7 jaar zeker aanspreken.

Ik denk dat het boek vooral geschikt is voor kinderen van de 1ste en 2de graad. Voor oudere kinderen en voor volwassenen is het minder geschikt, vooral omdat het zo onrealistisch is. Het boek kan zeker in de klas gebruikt worden omdat het bestaat uit allemaal korte hoofdstukjes. Ook voor een beeldles zie ik met dit boek vele mogelijkheden. Met het verhaal van de twee werelden kan je als leerkracht vele kanten uit.
Veel leesplezier!
Juf Leen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten