maandag 8 april 2013

Het zijn toeren – Geert De Kockere

Dag lezers van onze blog!

Het zijn toeren. Een boek met vijftien monologen van dieren die filosoferen over het leven. Het is de favoriete bezigheid van de mensen. Kinderen zijn dol op het leven in vraag stellen. ‘Waarom?’ is hun favoriete woord. Herkenbaar? "Waarom zijn de eieren van een kip rond en niet vierkant?" "Waarom is een schaap geen geit en een geit geen schaap?" "Waarom zeg ik zo, maar doe ik het niet op die manier?" Deze vragen zijn er enkele van de vele die voorkomen in het verhaal. De vele vragen die de dieren stellen, komen ook in het dagelijks leven voor: “Wie was er het eerst? Het ei of de kip?” Voor mij is het boek een echte aanrader omdat je door die verhalen interactie met de leerlingen kunt krijgen.



Ik geef een voorbeeld: Het eerste kortverhaal gaat over een ezel. Hij kan enkel ‘dank u wel’ zeggen. Iedereen is het gewoon van meneer ezel. Dit is de reden waarom ze geen ‘graag gedaan’ meer zeggen. Op een dag zegt iemand: “Neen, jij bent bedankt.” Het begon op dit moment dat ezel verder door het leven ging met het woord: ia ia ia. Jullie wel bekend… De echte betekenis achter het verhaal is namelijk dat we elkaar niet genoeg bedanken. Het is een mooi verhaal om duidelijk te maken aan de leerlingen dat ze respect voor elkaar moeten hebben.

Het verhaal geeft de leerlingen wel zware leerstof mee om te verwerken, maar het kan altijd op een originele en leuke manier gebracht worden. Het is een goed boek omdat je het in elk leerjaar kunt gebruiken. Leerlingen worden ouder en zullen meer begrijpen van het leven. Het zijn toeren om op filosofische vragen te antwoorden. Een verhaal is een originele manier om iets duidelijk te maken.

Veel leesplezier!

Juf Loes

Bron: Kockere, G. D. (2003). Het zijn toeren! Wielsbeke: De Eenhoorn bvba.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten