dinsdag 9 april 2013

De Tweeling, Jacqueline Wilson


De Tweeling
Jacqueline Wilson

Emma en Anna zijn een identieke tweeling en daar zien ze volop de voordelen van in. Ze lijken als twee druppels water op elkaar. Alleen wanneer ze beginnen te praten zie, of hoor je liever het verschil. Anna tatert honderduit terwijl Emma zich liever wat op de achtergrond houdt. Toch wordt ze door haar gekke zus overal in betrokken. Het zijn echt twee handen op één buik.

Hun moeder overleed een paar jaar geleden en nu wonen ze met hun vader bij hun grootmoeder. Het hele gezin houdt van boeken en dat zie je aan hun woning. Overal liggen stapeltjes boeken. Zelf in het toilet, vaak tot grote ergernis van oma. Wanneer papa een doosje pralines meebrengt vindt oma de boeken opeens minder erg. Hun leventje lijkt rustig en zonder zorgen, tot Linda op het toneel verschijnt. Hun vader is tot over zijn oren verliefd op de vrouw. Hun opstandige kant komt meteen naar boven. Zeker wanneer ze met zijn allen naar een ander huis verhuizen. Niemand kan hun moeder vervangen en al zeker niet een warhoofd met krulletjes.

Alles verandert nog meer wanneer Anna een advertentie in de krant ziet. Er wordt een televisiereeks gemaakt over tweelingen. Een droom die uitkomt! Anna is meteen dolenthousiast, alleen Emma lijkt er niet echt voor te vinden. De tweeling ontdekt plots dat ze toch meer verschillen dan ze dachten…

Een leuk, vlot en grappig boek. Het is geschikt voor kinderen vanaf acht jaar. Ik koos dit boek omdat het vroeger één van mijn lievelingsboeken was. Misschien omdat ik zelf een tweelingzus heb en toen alles over tweelingen tof vond. Maar ik las het opnieuw en na al die jaren vind ik het nog altijd een leuk gezellig boek.  Vriendschap staat centraal, een thema dat veel jonge kinderen zal aanspreken. De vele gekke situaties die de zussen beleven maken het boeiend. Het verhaal is nog altijd actueel. Hoe ga je als jong kind om met de dood? Hoe ervaar je een nieuwe partner voor je vader of moeder? Wat doe je als je ruzie hebt?.... Voor sommige kinderen kan dit heel herkenbaar zijn. Kortom zoek je een leuk, grappig, vlot leesbaar boek? Dan is dit misschien wel wat je zoekt! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten