zaterdag 13 april 2013

Blauwe plekken


Hallo allemaal

‘Blauwe plekken’ is geschreven door Anke De Vries. De kaft is getekend door Dirk Van Der Maat. In het boek zelf staan geen illustraties.

Judith is een zeer stil meisje die moeilijk contacten kan leggen met anderen. Ze is in zichzelf teruggetrokken en laat niet snel anderen toe. Judith mag dan wel een stil en mooi meisje zijn, het geluk staat niet echt aan haar kant. Ze is lief en zou haar leven geven voor andere mensen. Maar wanneer ze thuiskomt stort haar wereld elke keer weer in elkaar. Ze kan niet zijn wie ze eigenlijk echt is.

Wanneer ze Michiel leert kennen krijgt ze opnieuw een sprankeltje hoop. Ze ziet hoe open Michiel tegen haar en andere mensen kan zijn. Ze begint opnieuw te genieten van het leven en zich vrolijker te voelen.

Wanneer Judith echter thuiskomt doet ze alles voor haar moeder. Wanneer het haar moeder weer eens niet mee zit, krijgt Judith de volle lading. Ja, Judith wordt geslagen door haar moeder. Nadien heeft de moeder af en toe wel spijt en wil het goed maken. Maar dit is nooit van lange duur. Ze zit altijd onder de blauwe plekken, maar durft dit aan niemand te vertellen.

Ze probeert alles voor haar moeder en broertje te doen om gespaard te kunnen blijven van de slagen. Maar hoe goed ze ook iets bedoeld haar moeder vat het echter altijd negatief op. Haar broertje Dennis is het lievelingetje. Wanneer er iets fout loopt bij Dennis, krijgt Judith toch de schuld. Een schuld onder de vorm van slagen tot ze op de grond valt.
Zo een lief meisje, denken aan weglopen? Nee, dat nooit! Denken om er met iemand over te praten? Nee, dat ook niet! De blauwe plekken verbergen en alles ondergaan is de beste methode.
Totdat Michiel echter met dit idee afkomt. Judith trekt bij Michiel in. Voor haar een enorme opluchting maar zijn hiermee al de problemen van de baan?

Het einde van dit verhaal heeft 2 kanten. Er is iemand die van deze situatie afweet en haar kan helpen. Langs de andere kant is Judith weggelopen en zo kunnen ze de problemen niet oplossen. 

Groetjes
Juf Liesa Defossez


Geen opmerkingen:

Een reactie posten